Tuesday, July 24, 2012

Singgan Tulang


Bahan-bahan
700 gm tulang bercampur daging
6 ulas bawang merah~dimayang
4 ulas bawang putih~dimayang
2 inci halia~diketuk
2 1/2 inci lengkuas~dipotong nipis
1 sb ketumbar biji~ditumbuk separuh lumat
1 sb jintan manis-ditumbuk
5 biji cili kering~dipotong,dibersihkan ,rendam sekejap .
2 keping asam keping /gelugur.
garam secukup rasa
air untuk kuah.

Cara membuatnya.

1. Rebus tulang&daging dalam periuk hingga mendidih.
2. Bila dah mendidih . masukkan semua bahan kecuali bawang dan garam.
3. Biarkan kuah mendidih sehingga daging dan tulang empuk.
4. Masukkan bawang yang dimayang dan garam .
5.Rebus lagi,biarkan semua bahan mesra.
6. Rasai garamnya dan bolehlah diangkat.









pindah rumah
kongsi rumah

3 comments:

kaktus said...

lamanya x makan

Unknown said...

masak 2 hari lepas...puasa katakan...
hihihi

Unknown said...

tapi...post ni post lama
pindah rumah..