Friday, July 20, 2012

Ikan Singgan




Ikan singgan sebenarnya
...mudah untuk dibuat 
...bahannya pun mudah diperoleh
...malah bagus untuk kesihatan kerana tiada lemak....


Bahan-bahannya ialah

A. Ikan tongkol
     Asam keping
     Garam

B.  Bawang merah
      Bawang putih
      Lengkuas
      Kunyit hidup

C.  Cili hidup/cili api

Cara-cara:
1. Bahan B dihiris nipis-nipis
2. Masukkan bahan B bersama bahan A
3. Masukkan air
4. Masak – sebelum diangkat masukkan cili sebentar
5.Sedia untuk dimakan

 Selain ikan tonggkol ikan kembong dan ikan nyok-nyok juga
sedap dibuat singgan.

pindah rumah
kongsi rumah

2 comments:

kasihredha said...

ike nyok2 ? bakpo saya dok tau eh?

Unknown said...

best...tapi ikan ni ada nama lain...tok ingat