Sunday, July 15, 2012

Lauk Nasi Dagang - Ayam




Mama masih ingat selain lauk ikan
Tok pernah buat lauk udang,ayam dan telur
Lauk udang dah lama mama tak makan.

Tapi bagi mama kalau makan nasi dagang .
mama suka lauk ikan
Tetapi anak-anak suka lauk ayam
Jadi biasanya mama akan masak
dua jenis lauk iaitu ikan tongkol dan ayam.

Jom lihat bahan-bahan dan cara-caranya

1 ekor ayam
 1 rempah kerutuk/kari
kerisik
garam
gula melaka
asam keping

*bawang merah
*bawang putih
*lengkuas
*halia
*cili kering

Cara-cara:
1.*dimesin
2.Tumis rempah yang dimesin hingga masak
3.Masokkan santan hingga pecah minyak
4.Masokkan ayam,kerisik,garam,gula melaka dan asam keping
5.Masak dengan api perlahan
6.Masukkan cili hidup
Selamat mencuba...




Selamat datang ke rumah baru
*pindah rumah

No comments: